Paleo, het paleodieet. Wat is paleo nu precies?

Posted On januari 17, 2016

Wat is paleo? Antwoord op een veelgestelde vraag!

Leuk zo’n paleo recepten website, maar wat betekent paleo nu eigenlijk? In dit artikel zal ik een korte duidelijke uitleg geven wat paleo nu eigenlijk betekent.

Het Paleodieet

Het paleodieet is een modern dieet dat ook wel het paleolithisch of het jager-verzamelaardieet wordt genoemd. Het paleolithicum of de oude steentijd is de oudste periode in de geschiedenis van de mens. Deze periode begint zo’n 2,5 miljoen jaar geleden met het in gebruik nemen van stenen werktuigen en het eindigt tegelijk met het einde van de laatste ijstijd, zo’n 12.500 jaar geleden. Het woord paleo betekent in het Oudgrieks “oud “en lithos staat voor “steen”.

Het paleodieet is gebaseerd op de voeding van onze menselijke voorouders die in het paleolithicum leefden. Het paleodieet bestaat vooral uit vis, vlees van dieren die zich met grassen gevoerd hebben, groenten, fruit, wortels en noten. Wat vermeden wordt zijn granen, peulvruchten, zuivel, zout, geraffineerde suiker, verwerkte oliën, kortom zo’n beetje alle moderne supermarkt voeding.

De moderne mens is sinds de opkomst van de landbouw genetisch nauwelijks veranderd ten opzichte van zijn paleolithische voorouders. Een ideaal dieet voor ons zou dus zijn het dieet van onze jager verzamelaar voorouders. Ons lichaam is optimaal aangepast om te eten wat onze voorouders aten.

Paleo oermens

In de geschiedenis van de mensheid beslaat de periode van de jager verzamelaars verreweg het grootste deel. De eerste mensen, homo habilis en homo rudolfensis, leefden als jager verzamelaar. Hun opvolgers, homo erectus, homo heidelbergensis, de neanderthaler, leefden ook van jagen en verzamelen.

Jagers en verzamelaars leefden door middel van jacht en/of het verzamelen van eetbare dingen zoals bessen en dieren. De jager verzamelaar gebruikte werktuigen van steen, been en hout. Mogelijk tussen de 1.5 en 1 miljoen jaar geleden leerden zij om vuur te gebruiken.

Moderne mens

Van de 150.000 a 200.000 jaar dat er moderne mensen leven op deze planeet, hebben we de langste tijd hiervan geleefd als jager verzamelaars. De homo sapiens (moderne mensen) verspreidden zich tussen de 120.00 en 60.000 geleden vanuit Afrika over de rest van de wereld. De mens, zoals we deze nu kennen, maakte belangrijke vorderingen op het gebied van de technologische ontwikkelingen.

De moderne mens maakte juwelen, voerde schedelboringen uit, vond de kano uit, de speer, pijl en boog en domesticeerde de wolf om te helpen bij de jacht. Een leven als jager verzamelaar stond in het teken van overleven. Door op pad te gaan voor het verzamelen van voedsel en het jager op wilde dieren, zorgden zij voor voedsel voor de familiegroep. De jager verzamelaars hadden geen vaste verblijfplaats en trokken rond in groepen van 20-50 personen op zoek naar voedsel.

Lange tijd werd gedacht dat de jager verzamelaars een erbarmelijk bestaan leidden en dat de overgang naar landbouw een vooruitgang was. In 1966 stelde de onderzoeker Marshall sahlins echter dat de oorspronkelijke jager verzamelaar meer gevarieerde voeding en een betere gezondheid had dan de primitieve landbouwers. De jager verzamelaars hebben wel een groter gebied nodig om in te leven. Het is onwaarschijnlijk dat de aarde voor de komst van de landbouw meer dan 10 miljoen inwoners telde. Vergelijk dat eens met onze moderne steden.

Sinds de invoer van de landbouw zo’n 10.000 jaar geleden is deze overlevingsmethode bijna zo goed als overal vervangen door de landbouw. Toch zijn er vandaag de dag nog steeds volken op de wereld die leven volgens het echte jager verzamelaars principe.

Paleo voeding

Waaruit bestond nu eigenlijk de voeding van de jager verzamelaar en wat kunnen we vandaag de dag doen om hier zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen? Wat is voeding? Wat kan ik nu wel eten en wat kan ik beter laten liggen? Op deze en andere vragen zal ik verder ingaan in een volgend blog.

Lees verder: Paleovoeding

Bronnen: Paleodieet, PaleolithicumJager-verzamelaar

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest