Paleo Appeltaart met kruimellaag

,

Scroll naar beneden voor het uitprintbare recept

Paleo appeltaart is veel gemakkelijker te maken dan je zou denken als je een betrouwbare graanvrije korst vult met drie soorten appels, warme kaneel en rijke kokossuiker, en dit alles bedekt met een dikke laag weelderige kruimeldeeg! Werk het geheel af met een beetje ijs en een druppeltje karamelsaus. Niemand zal geloven dat het glutenvrij, graanvrij en zuivelvrij is.

Paleo Appeltaart VS. Gewone Appeltaart

Misschien spreekt dit voor zich, maar er zijn een paar cruciale verschillen met een traditionele appeltaart. Hoewel het er aan de oppervlakte vrij standaard uitziet, is het (zoals altijd!) volledig glutenvrij, korrelvrij, geraffineerd suikervrij en paleo-vriendelijk.

De Korst

De taart begint met mijn korrelvrije recept. Het is nieuwer voor de site, gemaakt van een eenvoudige combinatie van amandelmeel, cassavebloem, ei, boter , en een snufje zout. Plus, een paar eetlepels water om het allemaal samen te trekken.

Je maakt het deeg in de keukenmachine en rolt het uit tussen twee stukken was of perkamentpapier. Vervolgens breng je het voorzichtig over op het taartplaatje en bak je het 10 minuten voor.

Paleo appeltaart

Waarom voorbakken?

Twee redenen: Ten eerste, omdat als de korst eenmaal gevuld is met een dikke laag natte appelvulling, het moeilijker is om er doorheen te koken. Het voorbakken geeft een voorsprong, zodat de korst klaar is als de vulling klaar is.

Ten tweede, omdat het voorbakken een soort van afscherming biedt tegen het vocht van de vulling. Zonder een beetje van de stevigheid die het bakken biedt, kan de korst tijdens het bakken te veel vocht uit de vulling opnemen en eindigen als een papperig zooitje, in plaats van het laagje taartversterking dat het zou moeten zijn.

Dit is een dunne korst – net genoeg om de appels te ondersteunen zonder te storen – dus het heeft een beetje extra versteviging nodig.

De Taartvulling

Het is een vrij standaard vulling die ik heb geleerd van de manier waarop ik vroeger mijn moeder haar taarten zag maken (ik weet niet of ze ooit een recept heeft gebruikt voor de vulling, eigenlijk, maar ik wel!).

Begin met geschilde, gevulde en gesneden appels. Ik geef toe dat mijn handkruk-schiller/boorschiller/snijmachine een van de weinige machines is die ik in mijn keuken toelaat, maar het is de moeite waard als je appeltaart wilt maken. Uiteraard kan je dit moment ook aannemen voor een lekkere arm training, dagje minder naar de gym, topper.

Ik raad verschillende soorten van appels aan. Ik heb Goudreinet, Jonagold en Granny Smith gebruikt voor deze taart en het is prachtig geworden – zoet genoeg zonder te eendimensionaal te zijn. Je gooit de bereide appels in een grote kom met kokossuiker , vers citroensap (dat de zoetheid naar boven haalt), tapiocazetmeel (dat overtollig vocht in de vulling absorbeert), een ton kaneel, en… trommelgeroffel… een geheim ingrediënt!

Paleo Appeltaart
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Paleo appeltaart is veel gemakkelijker te maken dan je zou denken als je een betrouwbare graanvrije korst vult met drie soorten appels, warme kaneel en rijke kokossuiker, en dit alles bedekt met een dikke laag weelderige kruimeldeeg! Werk het geheel af met een dollop van ijs en een druppeltje karamelsaus. Niemand zal geloven dat het glutenvrij, graanvrij en zuivelvrij is.
Chef:
Soort: Paleo toetjes
Smaak: Europees
Aantal: 10
Ingrediënten
INGREDIËNTEN VOOR DE TAART
 • 1 glutenvrije korst
 • 7 kopjes appelschijfjes, (ongeveer 6-7 appels geschild, geboord en gesneden)
 • ½ kopje kokosnootsuiker
 • ⅓ kopje gehakte gedroogde appels
 • 2 eetlepels tapiocabloem
 • 1 eetlepel kaneel
 • 2 theelepels vers citroensap
 • Knijpen fijn zeezout
INGREDIËNTEN VOOR DE KRUIMELTOPPING
 • 1 kopje geblancheerd amandelmeel
 • 3 eetlepels kokossuiker
 • 1 eetlepel kokosnootmeel of -boter
 • ½ eetlepel kaneel
 • 1 snuifje fijn zeezout
 • ¼ kopje kokosolie, gesmolten
 • ¼ kopje ahornsiroop
INGREDIËNTEN VOOR DE AFWERKING (OPTIONEEL)
 • 1 groot ei
 • 1 eetlepel melk naar keuze of water
 • Karamelsaus
 • Vanille- of kaneelijs
Stappen
MAAK DE KORST
 1. Bereid de korst voor volgens deze instructies, inclusief het voorbakken van 15 minuten.
 2. Houd de oven voorverwarmd tot 350F.
MAAK DE VULLING
 1. In een grote mengkom gooit u alle ingrediënten bij elkaar tot ze goed gecombineerd zijn.
 2. Giet de vulling in de voorgebakken en afgekoelde taartschelp en gebruik een spatel om de vulling in een gelijkmatige laag te verdelen. Zet opzij.
MAAK DE KRUIMELTOPPING
 1. Klop in een middelgrote mengkom het amandelmeel, de kokossuiker, het kokosmeel, de kaneel en het zout door elkaar. Zet opzij.
 2. Klop in een kleine kom de olie en de ahornstroop door elkaar.
 3. Giet het natte mengsel over het droge mengsel en roer het door elkaar.
 4. Laat met een lepel of met uw vingertoppen kruimeldopjes vallen over de bovenkant van de taart, zodat alle appels bedekt zijn. Let op: de kruimel zal natter zijn dan je mag verwachten voordat hij gebakken is! Dat is normaal.
 5. Optionele stap: Klop een ei met 1 eetlepel melk of water om een ei te wassen. Borstel de randen van de korst. Dit geeft een goudbruine korst, maar maakt het ook knapper. Voor een malser randje slaat u deze stap over.
 6. Bak ze 30 minuten. Bedek vervolgens de randen van de korst losjes met aluminiumfolie (of een schild) en bak nog zo'n 30 minuten tot de bovenkant goudkleurig is.
 7. Koel volledig (of grotendeels) af voor het opdienen.
1 stuk560g30g15g15g : 0g55g38g100mg7g8g

 

Vaardigheden

, , , ,

Gepubliceerd op

februari 23, 2020

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept:  

Pin It on Pinterest