Is mozzarella paleo? Wat is mozzarella eigenlijk?

Posted On maart 19, 2016

Na het plaatsen van enkele paleo recepten waarin ik mozzarella heb gebruikt kreeg ik via de website en onze facebook pagina van diverse fans de vraag: Is mozzarella paleo?

Wat is mozzarella?

Mozzarella is een verzamelnaam voor twee soorten verse kaas. De oorspronkelijke mozzarella is vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later is men ook mozzarella gaan maken van koemelk. Beide worden op dezelfde manier gemaakt. Het verschil zit hem in de smaak en kleur, zo is buffel mozzarella wit van kleur en de koemelk mozzarella heeft een meer gelige kleur.

Wil je meer weten over hoe mozzarella nou precies wordt gemaakt bezoek deze pagina eens: Mozzarella.

Is mozzarella paleo?

Als je het simpel wilt houden is mozzarella niet paleo! Mozzarella behoort tot zuivel en dit past niet binnen de paleo levensstijl. Daarnaast is het ook nog eens bewerkte voeding waardoor het niet geschikt is.

Waarom gebruik je dan toch mozzarella?

Het is echter niet zo zwart/wit als ik hierboven beschrijf. Mozzarella valt in een grijs gebied.  Als je een beetje zoekt op Google zie je dat veel paleo experts en paleo recepten schrijvers ervoor kiezen om toch een kleine hoeveelheid zuivel toe te staan binnen de paleo levensstijl. Mozzarella of af en toe een glas volle melk kan dus best. Let wel op het is strikt niet paleo, wel past dit prima binnen de 80/20 regel welke ik zelf en vele andere hanteren. Zeg nou zelf in de hedendaagse maatschappij is 100% paleo leven soms haast niet mogelijk.

Mocht je om medische redenen zuivel vermijden uit je voeding dan geldt bovenstaande natuurlijk niet. Of je nu wel of geen zuivel toestaat binnen de paleo levensstijl dat is je eigen keus. Let wel op des te meer een product is bewerkt des te minder is het paleo. Kies dus altijd voor een vol product! Volle melk is beter dan halfvolle. Zo is buffel mozzarella beter dan de koemelk variant!

Samengevat

Is mozzarella nu paleo of niet? Ik kan je er geen ja of nee antwoord op geven. Strikt gezien zeg ik nee, maar je zult dit voor jezelf moeten beslissen. Wat je het best kan doen:  schrap alle zuivel voor minimaal een maand en probeer daarna eens mozzarella of bijvoorbeeld een glas volle melk en kijk hoe je lichaam hierop reageert.

Wil je meer achtergrond informatie over zuivel binnen de paleo levensstijl? Neem eens een kijkje op de onderstaande bronnen.

Bronnen:
Is zuivel toegestaan tijdens het paleo dieet?
Zuivel en paleo
Lactose intolerantie wel of geen zuivel?
Mozzarella 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest