Bloemkool pizza met heerlijke krokante bodem

Posted On maart 22, 2016

De perfecte paleo bloemkool pizza met krokante bodem

Het is alweer even geleden dat ik een paleo pizza heb gemaakt. Vandaag had ik een rustig avondje dus mooi even de tijd om de keuken in te gaan. De laatste keer dat ik een bloemkool pizza heb gemaakt was deze redelijk gelukt alleen vond ik de bodem nog wat slap en zacht. Hier moest ik dus iets voor verzinnen.

Ik heb dit keer het zelfde ingrediënten voor de bloemkool pizza bodem gebruikt als de laatste keer. Het enige wat ik heb veranderd is dat ik niet een hele bloemkool maar 3/4 bloemkool heb gebruikt. Tevens heb ik van 4 eetlepels amandelmeel nu 6 gemaakt.

Ingrediënten voor de bloemkool pizza bodem:

 • 3/4 Bloemkool
 • 1 Bol mozzarella
 • Geraspte Parmezaanse kaas
 • 2 eieren
 • 6 el Amandelmeel
 • Gedroogde Italiaanse kruidenmix
 • Knoflook poeder
 • Peper
 • Ongezouten grasboter

Originele bloemkool pizza recept: Paleo bloemkool pizza met tonijn
Zie ook mijn blog over mozzarella: Is mozzarella paleo?

Verbeteringen voor een krokante bodem

Omdat ik de bodem van de pizza te vochtig vond de laatste keer heb ik nu wat meer aandacht besteed aan stap 2 van het recept.

Stap 2: Na 4 minuten haal je de schaal uit de magnetron en laat je de bloemkool afkoelen. Zodra het hanteerbaar is stop je de bloemkool in een schone theedoek en maak je er een bolletje van. Probeer nu zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool te wringen. Herhaal dit meerdere keren, hoe droger de bloemkool hoe beter. Deze stap zorgt ervoor dat de korst knapperig wordt.

Het is echt zeer belangrijk deze stap meerdere keren te herhalen voor je verder gaat naar stap 3. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool te halen als mogelijk is. Ik denk dat ik er nu zeker 5 minuten mee bezig ben geweest en 1 theedoek heb gesloopt 🙂 Ik was iets te enthousiast aan het uitwringen.

Wat ik nog meer anders heb gedaan dit keer is stap 4. Ik heb de bodem van de pizza dit keer iets dikker gehouden en heb geen gebruik gemaakt van een deegroller maar gewoon van mijn handen. Dit om de bodem wat luchtiger te houden. Een zeer belangrijk punt in deze stap is het invetten van het bakpapier zorg dat er een redelijk laagje vet (ik heb dit keer ongezouten grasboter gebruikt) op het papier zit. Dit voorkomt dat de bodem aan het papier gaat plakken.

Als je het bloemkool deeg op het ingevette bakpapier hebt geplaatst maak je hier een mooie pizza vorm van. Hierna kan de pizza voor 12 minuten de oven in (225 graden). Na 12 minuten kan je de pizza omdraaien. Als je het bakpapier voldoende hebt ingevet zal zit zonder veel problemen gaan, pas wel op dat je de bodem niet breekt. Het best kun je een plat bord gebruiken om zo de bodem om te draaien. Hierna kan de pizza nog enkele minuten de oven in voordat we hem gaan beleggen. Zie hieronder mijn resultaat.

Bloemkool pizza bodem

Zodra de bodem klaar is kun je hem gaan beleggen. Laat de pizza bodem wel eerst even voor 2 a 3 minuten afkoelen zodat het laatste vocht eruit kan. De laatste keer heb ik een tonijn pizza gemaakt. Dit keer heb ik gekozen voor een pizza met garnalen.

Ingrediënten voor de garnalen pizza:

 • 150 gr Middel grote gepelde garnalen
 • 1/2 Ui, in ringen gesneden
 • 2 Teentjes knoflook gesneden
 • 3 el Tomatenpuree
 • Overgebleven mozzarella
 • Wat Parmezaanse kaas
 • Handje rucola

Verdeel de ingrediënten over de pizza bodem en plaats deze terug voor 10-15 minuten in de oven. Laat de pizza nog even 2 a 3 minuten staan voordat je hem snijd.  Het leuke aan dit gerecht is dat zodra je de perfecte bodem onder de knie hebt je eigenlijk oneindig kan variëren met de ingrediënten die je erop doet.

Bloemkool pizza

Veel succes met het maken van jouw perfecte bloemkool pizza bodem 🙂 Als je vragen hebt stel ze op onze Facebook pagina.

9 Reacties

 1. Cindy Joosten

  Hier was ik al een tijd naar op zoek. Tnx dit ga ik het weekend proberen.

  Antwoord
 2. Diana van Sloten

  Ik klik me rot en wordt er kribbig van. Dit is geen stap voor stap beschrijving maar een aanvulling op een ander recept dat ik niet kan vinden. Nog steeds geen idee wat erdoor gaat en hoelang op welke temperatuur. Slordig en jammer…

  Antwoord
  • Clubpaleo

   Hoi Diane, het orginele pizza recept kan je hier vinden: https://clubpaleo.nl/recepten/bloemkool-pizza/

   Dit blog is een aanvulling met extra tips voor een nog beter resultaat.

   Succes met maken en laat even weten of het is gelukt.

   Antwoord
 3. Nienke

  Boter,parmezaan en mozzarella….niet paleo!

  Antwoord
  • Clubpaleo

   Hoi Nieke,

   In het originele recept staat hier ook een opmerking over vermeld. Dit blog is enkel een tip voor een krokante bloemkool pizza.

   Originele recept vind je hier: https://clubpaleo.nl/recepten/bloemkool-pizza/

   Let op! Bij het maken van deze pizza heb ik gebruik gemaakt van mozzarella en enkele snippers Parmezaanse kaas. Sommige van jullie kunnen dit misschien niet verdragen, laat de kaas dan weg uit het recept en maak de pizza bodem zonder de toevoeging van kaas. Zelf verdraag ik kaas gelukkig goed en valt dit voor mij binnen het 80/20 principe. Je kan ook kiezen voor een meer paleo geschikte kaas, bijvoorbeeld huttenkase.

   Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

   Antwoord
 4. Esther

  Jammer dat het hier heel anders beschreven staat dan in het boek. Ik denk dat het bij mij nu zeker niks wordt.

  Antwoord
  • Clubpaleo

   Ik heb geen idee over welk boek je het hebt 😛 Wij hebben in elk geval geen boek van clubpaleo. Wat lukt er niet? Wie weet kan ik je tips geven.

   Antwoord
 5. linda

  Wat een negatieve reacties.. Ik vind je uitleg juist heel duidelijk, fijn dat je waarschuwt voor teveel vocht, want daar gaat het bij vaak mis!
  en je kan de pizza met alles beleggen wat je zelf lekker (en verantwoord) vindt toch?
  Dankjewel voor het goeie recept, ik ga eens lekker aan de slag 🙂

  Antwoord
  • Clubpaleo

   Bedankt, ook wel eens fijn een positieve reactie te krijgen 🙂

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest