Mexicaanse paleo enchilada met pikante kip

Mexicaanse paleo enchilada met pikante kip

Paleo enchilada voor die liefhebbers van Mexicaans eten!

Paleo enchilada? Kan dat? Enchilada was één van mijn favoriete gerechten voordat ik aan paleo begon. Ik was dan ook heel blij toen ik deze paleo versie ‘Mexicaanse kip paleo enchilada’ tegenkwam. Na wat kleine aanpassingen is hier dan het recept.

Let op: Zoals de meeste inmiddels wel zullen weten is mozzarella niet paleo. Mozzarella vorm toch wel een belangrijk onderdeel in dit gerecht. Je kan dit ook niet zomaar weg laten. Wel valt dit prima binnen de 80/20 regel. Wil je de Mozzarella toch vervangen kies dan voor bijvoorbeeld geiten of hutten kaas. Zie ook: Is mozzarella paleo?

Heb je teveel paleo enchilada gemaakt? Geen probleem met een lekker gebakken ei erop en wat sla is dit ook een prima ontbijt (zie foto)! Dit is wel een gerecht wat je niet elke week op je menu moet plaatsen. Maar zo nu en dan als gezond cheatmeal is dit een prima keus!

Recept voor Mexicaanse paleo enchilada

Mexicaanse paleo enchilada met pikante kip
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dit paleo enchilada recept kost wat meer tijd dan de gemiddelde paleo recepten op onze website. Ik kan je verzekeren het is zeker de moeite waard! Veel plezier met koken en eet smakelijk alvast!
Chef:
Soort: Paleo maaltijd
Smaak: Mexicaans
Aantal: 4
Ingrediënten
  • Voor de bloemkool tortillas:
  • 1 Kleine bloemkool
  • 3 Eieren
  • 2 el Tapioca meel of kokos meel
  • Snufje zout
  • -
  • Voor de vulling:
  • 450 gram Kip
  • 200 gram Mozzarella (Buffalo is de beste keus)
  • -
  • Voor de saus:
  • 4 el Kokosolie
  • 2 el Arrowroot poeder
  • 1 el Chillipoeder
  • 500 gram Tomaten saus
  • 350 ml Water
  • ½ tl Gemalen komijn
  • ½ tl Knoflook poeder
  • Snufje zout
Stappen
  1. Om te beginnen zet je alle ingrediënten klaar en breng je een pan water aan de kook. Voor het maken van dit recept heb je een keukenmachine nodig om de bloemkool te versnipperen.
  2. Paleo enchilada vulling: Kook de kip in de pan water voor 30 minuten. Als deze klaar is haal je de kip uit elkaar met een vork en zet je het even apart. In de tussen tijd gaan we de andere onderdelen voor de enchilada maken.
  3. Paleo enchilada saus: Verhit de kokosolie in een steelpan. Roer hier de arrowroot en chili poeder door. Blijf gedurende 2 minuten het geheel goed doorroeren. Vervolgens voeg je de tomatensaus, water, komijn, knoflook en zout toe. Roer het geheel goed door elkaar en laat dit zachtjes koken voor 10 minuten. Af en toe even doorroeren. Zodra het klaar is zet je het apart.
  4. Tortilla's: Versnipper de bloemkool tot kleine korrels in de keukenmachine. Hierna plaats je de bloemkool voor 2 minuten in de magnetron (Je kan het eventueel ook koken). Vervolgens stop je de bloemkool in een theedoek en maak je er een bal van. Probeer nu zoveel mogelijk vocht uit de bloemkool te knijpen. Het is belangrijk dat je een droge bloemkool meel overhoud.
  5. Verwarm de oven voor op 175 graden. In een grote kom mix je de afgekoelde bloemkool meel met wat zout en 3 eieren. Voeg hier 2 eetlepels tapioca meel aan toe om het geheel wat steviger te maken. Vervolgens giet je het meel in +/- 10 ronde cirkels op een beklede ovenplaat. Zelf heb ik dit in 2 keer moeten doen omdat me oven te klein in. Bak de tortilla's voor +/- 15 minuten.
  6. Vervolgens bak je de bloemkool tortilla's in een koekenpan aan beide zijden nog even mooi bruin zodat ze extra knapperig worden. Dit doe je +/- 1 minuut per tortilla.
  7. De paleo enchilada: Vet een de bodem van een ovenschaal goed in. Schep hier vervolgens enkele lepels saus in. Plaats hier de tortilla's over probeer de bodem te bedekken. Over de tortilla verspreid je een laagje kip, mozzarella, saus en sluit je dit weer af met een laagje tortilla. Herhaal dit voor 2 a 3 lagen ( afhankelijk hoe groot je schaal is 🙂 ). Zorg dat je eindigt met een laagje saus en mozzarella.
  8. Plaats de ovenschaal nu afgedekt met aluminiumfolie in de oven voor 20 minuten op 200 graden. Na 20 minuten haal je de folie eraf en plaats je het gerecht nog even in de oven voor een minuut of 10. Je kan de enchilada eventueel nog even onder de grill plaatsen voor een mooi bruin korstje. Laat het gerecht nog even 10 minuten afkoelen voordat je het serveert.

Tips voor het maken van de perfecte Mexicaanse paleo enchilada!

Paleo enchilada tortilla

Voor een perfect resultaat bak je de tortilla pannenkoekjes aan beiden zijde bruin in de koekenpan.

Paleo enchilada ingredienten

Het bereiden van de paleo enchilada kost wat meer tijd, maar als je ervoor zorgt dat alles klaar staat kun je veel onderdelen tegelijk bereiden. Ik ben geen sterrenkok en mij lukt het ook 🙂

Paleo enchilada laagjes

Zorg ervoor dat je de ingrediënten voor de paleo enchilada goed verdeeld in een ovenschaal.

Paleo enchilada ontbijt

Heb je restjes over? Geen probleem: bak een eitje en neem wat sla erbij. Paleo enchilada leent zich prima als ontbijt recept!

Vaardigheden

, ,

Gepubliceerd op

17 januari 2016

Reactie verzenden

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept:  

Paleo weekendmenu

Wil jij ook wekelijks paleo recepten ontvangen?

Maak kennis met de paleo lifestyle en ontvang wekelijks de nieuwste recepten per email. Vul hieronder je gegevens in en ontvang als bonus het gratis clubpaleo weekendmenu direct per email.

Je aanvraag is ontvangen. We sturen je nu een e-mail met het verzoek je e-mailadres te bevestigen.

Pin It on Pinterest